top of page

Mon, Oct 09

|

Plats ej fastställd

Ålands Mentalhälso-vecka 2023

Den 9-15 oktober ordnar vi Mentalhälsoveckan.

Ålands Mentalhälso-vecka 2023
Ålands Mentalhälso-vecka 2023

Time & Location

Oct 09, 2023, 11:00 AM – Oct 15, 2023, 8:00 PM

Plats ej fastställd

About the event

Nytt för i år är att vi har öppnat upp för samarbete med flera aktörer och organisationer för årets evenemang med syfte att utöka utbudet och bredden på programmet.

Temafärg: vi uppmanar alla att uppmärksamma årets vecka med färgen vit, antingen som klädesplagg eller accessoar m.m. Vit är fredens färg, som en vit flagga eller en vit duva, man kan också tala om ett oskrivet vitt blad i samband med en nystart och om man vill förmedla nya tankar och idéer.

Temat på sociala medieinlägg om mentalhälsoveckan kan gärna taggas med: #ÅMHV2023 #ÅlandsMentalhälsovecka2023

Mariehamns stadsbibliotek deltar genom att ställa i ordning en särskild bokhylla på temat mental hälsa för att belysa veckan.

Dagsprogram med anmälningsuppgifter:

Måndag 9.10

Kl: 14:00-15:00 - Folkhälsans koordinator för Hälsofrämjande arbete, Gerd Laxåback, ordnar ett öppet och kostnadsfritt utegymstillfälle vid Wiklöf holding arena. Anmäl ditt deltagande till gerd.laxaback@folkhalsan.ax.

Tisdag 10.10

Kl: 12:00-16:00 - Intresseföreningen för psykisk hälsa, Reseda, ordnar föreläsning om Hjärnsmart bemötande. Föreläsningen livesänds för allmänheten digitalt via Teams. Anmälan: info@handikampen.ax eller ring 22360

HJÄRNSMART BEMÖTANDE ” – konsten att förstå sig på människor och få ett bättre liv med Lena Skogholm

En inspirerande föreläsning om hur du ger ett  professionellt hjärnsmart bemötande. Har du träffat på en negativ person  som dränerat dig på energi? Har du varit med om missförstånd och undrat  vad som hänt? Eller har du undrat hur du möter personer med mycket  upprörda känslor på ett bra sätt?

Många aha-upplevelser och konkreta verktyg. Vi utgår från hjärnforskning som förklarar hur vi människor fungerar.

Kan hjärnforskningen bli en guide för vardagen? Absolut!  När vi samarbetar med hur vi människor faktiskt fungerar är det lätt  att ge ett enastående bemötande! Ett professionellt bemötande med  respekt och vänlighet.

– Många aha-upplevelser

– Konkreta verktyg

– Professionellt bemötande

– Gör svåra samtal lättare

– Bättre stämning på jobbet

– Inspiration och skratt

– Lätt att direkt göra skillnad

– Mer energi och välmående

Lena Skogholm, föreläsare bemötande sedan 15 år har  stor erfarenhet och bred kompetens, även för bemötande i svåra  situationer. Tidigare har Lena arbetat som strateg med ansvar för  bemötande – medarbetare och chefer – i stor organisation där kundenkäter  och medarbetarenkäter visade på markant förbättrat resultatet. Lena har  vunnit utmärkelsen Stora talarpriset 2021.

Onsdag 11.10

Kl: 08:00-18:30 - Klubbhuset Pelaren bjuder in till Öppet hus. Kom in och se verksamheten – du kan passa på att bli stödmedlem, 15€/privatperson eller 50€/företag.

Kl: 17:15 Alexandra, blivande erfarenhetsexpert, håller en öppen föreläsning på Klubbhuset Pelaren om sina upplevelser med bipolär sjukdom, autism, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), trauma och ångest. Det bjuds på fika & kaffe.

Torsdag 12.10

Hela torsdagen - Rädda barnen ställer ut material och broschyrer på Mariehamns stadsbibliotek på temat mental hälsa.

Kl: 12:00-16:00 - Fixtjänst ordnar Öppet hus i deras lokaler på Fabriksgatan 12. Det bjuds på fika och rundtur i verksamheten. Det kommer finnas specialerbjudanden i butiken och en frågesport för att uppmärksamma att verksamheten fyller 30 år med fina vinster från deras produktion.

Kl: 17:00-19:00 - Pelaren bjuder in företag och representanter för det åländska näringslivet och övriga intresserade till ett öppet informationstillfälle med fokus på arbete med stöd. Tillfället omfattar information om klubbhusmodellens specifika upplägg, ett så kallat övergångsarbete.  En medlem från Pelaren och Therese Andersson, butikschef på S-market Jomala kommer att dela sina erfarenheter från ett arbetstagar- respektive arbetsgivarperspektiv.

Utöver det kommer även representanter från AMS att informera om stöd i arbete med utrymme för frågor och diskussion.

Tillfället börjar med servering av paj med sallad för de som anmält sig på förhand, senast onsdag 11.10 kl: 10:00. Anmäl ditt deltagande och eventuella allergier till info@klubbhusetpelaren.com eller ring 018-22940.

Fredag 13.10

Hela fredagen - Rädda barnen ställer ut material och broschyrer på Mariehamns stadsbibliotek på temat mental hälsa.

Kl: 11:00 - Movement Åland ordnar ett kostnadsfritt och öppet rörelseträningstillfälle på Pelarens utegård, vid dåligt väder är vi inomhus. Allt du behöver är din kropp och en vilja att röra på dig! Anmäl ditt deltagande till info@klubbhusetpelaren.com eller ring 018-22940.

Söndag 15.10

Kl: 18:00-20:00 - Klubbhuset Pelaren ordnar traditionsenligt Fackeltåg från Pelaren till Torget, där tal hålls, för att sedan promenera tillbaka till Pelaren där fika och samvaro avrundar årets Mentalhälsovecka.

Share this event

bottom of page